آثار باستانی و ارزش های تاریخیایران باستانحکومت هخامنشیانداریوش بزرگ

کانال سوئز شاهکار داریوش بزرگ شاه هخامنشی

شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز
شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز

از دوران فرمانروایی هخامنشیان بر مصر، آثار و یادمان‌های پرشماری برجای مانده است که بیشترین آنها از زمان داریوش یکم است. یکی از مهم‌ترین آثار بجای مانده از زمان داریوش در مصر، آبراهی است که رود نیل را به دریای سرخ پیوند می‌دهد. در طول مسیر این آبراه که در زمان فراعنه و داریوش برای اتصال دریای سرخ به رود نیل و دریای مدیترانه ایجاد شده است، دارای چهار بخش طبیعی و سه بخش مصنوعی است.

بخش‌های طبیعی آبراه عبارتند از: ۱- دریاچه بزرگ تلخ، ۲- دریاچه تمساح، ۳- شاخابه‌ای از رود نیل، ۴- رود نیل. بخش‌های مصنوعی و حفاری شدهٔ آبراه عبارتند از: ۱- فاصله میان شهر سوئز تا دریاچه تلخ، ۲- فاصله میان دریاچه تلخ تا دریاچه تمساح، ۳- فاصله میان دریاچه تمساح تا شاخابه نیل که از وادی تومیلات می‌گذرد و به کنار شهر زقازیق می‌رسد. از اینجا به بعد کشتی‌ها از طریق شاخابه نیل به سوی رود نیل می‌رفته‌اند و سپس سوار بر نیل به شهرهای گوناگون عزیمت کرده و یا به دریای مدیترانه وارد می‌شده‌اند.، تاکنون پنج ستون سنگی یادمانی از این پادشاه شناسایی شده است.

شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز
شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز

داریوش پنج کتیبه بر روی سنگ گرانیت سرخ‌رنگ (سنگ سماق) در کنار این آبراه مهم نگاشته است که یادمانی از انجام این برنامه بزرگ و شگفت مهندسی و زمین‌پیمایی در عصر باستان است. سنگ‌ها بلندایی در حدود ۳ متر دارند و بومی استقرارگاه خود نیستند؛ بلکه از جای دیگری تهیه شده و پس از پایان سنگ‌تراشی در محل فعلی خود نصب گردیده‌اند. ظاهراً هر پنج نسخه رونوشتی از یکدیگر هستند و تفاوتی در مضمون با هم ندارند.

شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز
شاهکار داریوش بزرگ-کانال سوئز

داریوش شاه پس از حفر کانال سوئز دستور داد تا به یادبود این کار سترگ و ماندنی لوح های سنگی بزرگی درکانال نصب کنند که در این کتیبه ها آمده است:
…خدای بزرگ است اهورامزدا که سرزمین را آفرید، که انسان را آفرید، که شادی رابرای انسان آفرید و داریوش را به شاهی برگزید. هم او که به داریوش پادشاهی بزرگ با مردان خوب و اسبان خوب عطا کرد. منم داریوش، شاه بزرگ، شاه تمام مردم، شاه سرزمین پهناور، پسر ویشتاسپ هخامنشی…

گوید داریوش شاه : من پارسی هستم، به همراهی پارسیان مصر را گشودم، امر کردم این کانال را حفر کنند…از رودی که در مصر جاریست آن را نیل می نامند تا دریایی که از پارس می آید (خلیج فارس) این کانال حفر شد چنان که فرمان داده بودم و کشتی ها بوسیله این راه آبی از مصر به سوی سرزمین پارس روان شدند، چنانکه اراده من بود…

شمشاد امیری خراسانی

شناخت تاریخ و فرهنگ ایران به نمونه ورود به دنیایی است که جز عشق و افتخار و گاهی اندوه چیزی انتظار ما را نمی کشد ، شاید تاریخ ما در حافظه ژن های ما ذخیره شده است تا بتوانیم با آن آگاهی به خود و فرا خود را گسترش دهیم .

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از
guest

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رضا

درود خدا بر داریوش و کوروش بزرگ افتخار ایرانیان

hossein

همیشه فکر میکردم کانال سویز زمان ساختش مربوط به صده های اخیر هستش و اصلا نمیتونستم فکرش هم بکنم کانالی به این عظمت با تکنولوژی ۲۵۰۰سال پیش اون هم با فرمان داریوش بزرگ ساخته شده باشه.تازه میفهمم هیچی از تاریخ پرشکوه ایران نمیدونم.

دان

درود حسین جان کاملا درسته کانال سوئز به فرمان داریوش بزرگ ساخته شده البته و بدبختانه چند ساله که کشور مصر کانال سوئز رو ملی اعلام کرده کانالی مه بدستور امپراطور پارس ساخته شده و در سراسر مسیر این کانال همونطور که در نوشته هم آمده ۵ کتیبه بدستور داریوش بزرگ نصب شده که نوشته های اون سندی برای اینه که داریوش این کانال رو ساخته. متن کاملتر این کتیبه ها اینه:
داریوش…
شاه بزرگ، شاهان شاه (شاهنشاه-شاه شاهان) ، شاه سرزمین‌ها، شاه در این زمین بزرگ، پسر ویشتاسپ، هخامنشی.
خدای بزرگ است اهورامزدا که بیافرید آن آسمان را. که بیافرید این زمین را، که بیافرید آدمی را، که بیافرید از برای آدمی شادی را، که داریوش را شاهی فرا داد، که داریوش را شهریاری‌ای فرا داد بزرگ، با اسبان خوب، با مردمان خوب.
من داریوش، شاه بزرگ، شاهان شاه، شاه سرزمین‌هایی با گوناگون مردمان، شاه در این زمین بزرگ، پهناور و دورکرانه، پسر ویشتاسپ، هخامنشی.

گوید داریوش شاه، من پارسی‌ام، از پارس مصر را گرفتم، من فرمان دادم به کندن این آبراه از رودی به نام نیل که در مصر روان است، به سوی دریایی که از پارس می‌رود، پس آنگاه این آبراه کنده شد، چنانکه فرمان من بود، و کشتی‌ها در این آبراه از مصر به سوی پارس رفتند، چنانکه خواست من بود.

5632

تصویری ازاین کتیبه هامپجودنیست به اشتراک بگذارید

دکمه بازگشت به بالا