چگونگی ايجاد نيروی دريايی نوين ايران
تيمورتاش در ماموريت محرمانه و حساس – چگونگي ايجاد نيروي دريايي نوين ايران
رضاشاه پهلوی در اپريل ۱۹۲۸ (فروردين ۱۳۰۷) و در جريان نوسازي ارتش و تقويت بنيه نظامي ايران، تصميم به ايجاد يك نيروي دريايي براي وطن گرفت، ولي از انگليسي ها بيم داشت كه كار شكني كنند.
به نوشته مورخان تحولات جنگ جهاني دوم، وي در اجراي اين تصميم خود، در آن ماه در جستجوي فردي مطمئن براي اعزام به اروپا و تماس با موسوليني رهبر ايتاليا بود. در آن زمان، رضاشاه جز به عبدالحسين تيمورتاش وزير دربار خود به رجل ديگري اعتماد نكرد. تيمورتاش ظاهرا به نام ديدار دوستانه و حسن نيّت از اروپا، به اين قاره رفت و [برای آنکه جلب توجه نکند] پس از پرسه زدن در چند كشور وارد رم، شهر مورد نظر خود شد و نيات رضاشاه را براي موسوليني تشريح كرد و رهبر ايتاليا كه آماده شنيدن تصميمي نظير ايستادگي در برابر سلطه ديرپاي انگلستان بر منطقه خليج فارس بود قبول كرد كه شماري از افسران نيروي زميني ايران را در ظاهر به عنوان آموزش فنون تازه «رزم پياده» بپذيرد، و در ايتاليا به طور محرمانه به آنان آموزش دريايي دهد. بعلاوه، چند کشتي جنگي به ايران بفروشد.
…
پس از بازگشت تيمورتاش به وطن در سپتامبر ۱۹۲۸، طرح محرمانه به تدريج به اجرا درآمد. افسران نيروي زميني اعزامي به ايتاليا آموزش دريايي ديدند. پس از تکميل دوره آموزشي، موسوليني چند ناو جنگي به ايران فروخت و اين ناوها را به دست آن افسران سپرد كه از طريق دماغه اميد نيک (جنوب آفريقا) به ايران آمدند و به يكه تازي انگليسي ها در آبهاي ايران در خليج فارس پايان دادند. در آن زمان، آبراه سوئز در کنترل انگليسي ها بود و به همين سبب، کشتي هاي خريداري شده راه دور و دراز جنوب آفريقارا انتخاب کرده بودند. همين كشتي ها بودند كه انگليسي ها را از چند جزيره ايراني در خليج فارس بيرون كردند و چند پايگاهشان از جمله «باسعيدو» را بستند. ولي در جريان توطئه اشغال نظامي ايران، در آگوست و سپتامبر ۱۹۴۱ (شهريور ۱۳۲۰) به دست انگليسي ها افتادند و با افسرانشان منهدم و یا مصادره شدند.
گفته شده است (شايعه و نه، اثباتا) كه اين ماموريت محرمانه تيمورتاش پس از رنجش او از رضاشاه، درز پيدا كرده بود و انگليسي ها به جزئيات آن پي برده بودند و ….
عكس زير، موسوليني و تيمورتاش را در ملاقات سال ۱۹۲۸ نشان مي دهد كه ديداري عادي و تشريفاتي وانمود شده بود.
مولف (نوشيروان کيهاني زاده)
درودی دوباره بر شمشاد امیری خراسانی بسیار از نوشته های جدیدتان لذت بردم
درود ماریا عزیز
خوش آمدید
سپاس از مهرتان
من همیشه از مطالب جدید شما یک پرینت برای پدرم می برم ،بسیار لذت میبره .
پدرم بازنشسته نیروی دریایی است ,حتما این مطلب بیش از همیشه براش جالب خواهد بود.
ممنون از شما 🙂
درود بر شما بانو مینا عزیز
باعث افتخار من فرزند کوچک ایران و تمام مجموعه پارسیان دژ است که یکی از سربازان ایران جاویدان و فرزند بزرگوارشان از پارسیان دژ دیدن می کنند
قطعا قوت قلبی خواهد بود برای من و قطعا باعث افتخار
خوشحال می شوم اگر پدر بزرگوارتان نظر یا پیشنهادی در مورد پارسیان دژ داشته باشند و قطعا به دیده منت می پذیریم
سپاس و پاینده باشید
پاینده سربازان ایران