ایران در دوران معاصر

(سعدی کارنو) پنجمین رئیس جمهوری سوم فرانسه

ماری فرانسوا سعدی کارنو
ماری فرانسوا سعدی کارنو

ماری فرانسوا سعدی کارنو سیاست‌مدار فرانسوی و پنجمین رئیس جمهوری سوم فرانسه بود. او در ۱۸۸۷ به ریاست جمهوری فرانسه رسید و در ۱۸۹۴ کشته شد.

وی پس از ژول گری به این مقام رسید ، در این زمان جمهوری دچار بحران شد و زیر حملهٔ بود . سعدی کارنو به جمهوری و مقام ریاست جمهوری اعتبار بخشید.

در ۲۴ ژوئن سعدی کارنو در اوج محبوبیت در ضیافتی عمومی در لیون سخنرانی نمود ولی پس از سخنرانی از سوی یک آنارشیست ایتالیایی زخمی شد و روز بعد از دنیا رفت.

سعدی
داستان نام گذاری سعدی کارنو در کتاب از سعدی تا آراگون نوشته جواد حدیدی آمده‌است. پدر بزرگ سعدی کارنو به قدری به گلستان علاقه‌مند بوده است که نام یکی از فرزندان خود را سعدی گذاشت. این شخص در کودکی می‌میرد و پس از او برادرش (نیکولا لئونار سعدی کارنو) متولد می‌شود که نام او را هم سعدی می‌گذارند. رئیس‌جمهور فرانسه برادرزاده نیکولا لئونار سعدی بوده که فیزیکدان برجسته‌ای بوده‌است و به افتخار وی نام برادرزاده (ماری فرانسوا سعدی) را نیز سعدی می‌گذارند

سعدی کارنو
سعدی کارنو

نیکلا لئونار سعدی کارنو ( ۱۷۹۶- ۱۸۳۲ ) که بیشتر با نام سعدی کارنو شناخته می‌شود، فیزیک‌دان فرانسوی بود که قانون دوم ترمودینامیک را کشف کرد و چرخه کارنو در ماشین های گرمایی به نام اوست.
کارنو در یک خانوادهٔ برجسته و ممتاز فرانسوی به دنیا آمد. پدرش لازلو کارنو ریاضی‌دان انقلابی، طراح نقشه‌های جنگی، پدیدآورندهٔ چهارده ارتش جمهوری فرانسه و از شخصیت‌های برجستهٔ دولتی محسوب می‌شد که به علت ابداع روش‌های نوین و مؤثر جنگی برای مقابله با دول اروپایی «طراح پیروزی» نام گرفته بود. برادرش آزادی‌خواه و سیاست‌مداری برجسته بود و برادرزاده‌اش، ماری فرانسوا سعدی کارنو به ریاست جمهوری فرانسه رسید. پدر کارنو به فرهنگ و ادب فارسی عشق می‌ورزید و به علت علاقهٔ وافرش به سعدی، شاعر پرآوازه ی ایرانی، نام میانی فرزندش را سعدی نهاد.

شمشاد امیری خراسانی

شناخت تاریخ و فرهنگ ایران به نمونه ورود به دنیایی است که جز عشق و افتخار و گاهی اندوه چیزی انتظار ما را نمی کشد ، شاید تاریخ ما در حافظه ژن های ما ذخیره شده است تا بتوانیم با آن آگاهی به خود و فرا خود را گسترش دهیم .

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از
guest


1 دیدگاه -
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مریم

اطلاعات خوبی بود سپاس از شما. با پستی که راجع به تاریخ و هویت گذاشتید هم کاملا” موافقم

دکمه بازگشت به بالا